ArmeniŽ
Start Yerevan Rondom Yerevan Noord-ArmeniŽ


           ARMENIň         

Bekijk ons filmpje!

Jos Schmitz

 

Ga ook naar onze andere websites:

tientallen landen, honderden verhalen, duizenden foto's!

E-mail aan Jos

Clim Schmitz

 

Reissite Jos en Clim Werelderfgoed Unesco

Eigen reisfotoserie

Verwant web:
GEORGIň

Voor meer info: armenie.startpagina.nl

Dit is onze nieuwste reis. Clim kampt wat met gezondheidsproblemen en bleef de carnavalsdagen thuis. Ik (Jos) ging dus alleen. Mijn interesse in deze landen was gewekt door een aantal cursisten uit deze landen waarmee ik in mijn dagelijkse beroepspraktijk als leraar NT 2 te maken kreeg. Ik had een georganiseerde reis bij Eurocult geboekt in de beginweken van maart 2011. Na twee vliegreizen (Amsterdam - Wenen - Yerevan, met Austrian Airlines) kwam ik midden in de nacht in de Armeense hoofdstad aan. Daar bleek ik het enige lid van de groept te zijn; ik had dus een gids helemaal voor mij alleen. Dat was ook het geval voor het tweede gedeelte van de reis, namelijk in buurland GeorgiŽ. Op een enkele uitzondering na waren de hotels van uitstekende kwaliteit, desondanks waren ze bijna onbezet. Dat lag ongetwijfeld aan het seizoen, want in de hoger gelegen delen van deze landen in de zuidelijke Kaukasus (met toppen van boven de 4.000 meter) lag begin maart nog sneeuw en waren diverse passen ontoegankelijk. De hoofdwegen en de hoofdsteden waren goed berijdbaar. In beide landen is een groot verschil tussen de gemoderniseerde hoofdsteden Yerevan en Tbilisi en het omringende platteland. Zeker in ArmeniŽ verkeert dat nog steeds in deplorabele toestand. Behalve wintersport is er in het koude seizoen niet echt veel te genieten van de natuur.

De aantrekkelijkste bezienswaardigheden zijn dan ook van culturele aard: de beide hoofdsteden en de vaak schitterend gelegen oude kerken en historische kloosters. De bevolking is er vriendelijk en gastvrij: toeristen zijn ze nog niet echt gewend. Jongeren onder de 25 jaar willen nog wel eens Engels spreken (althans in de stad), maar bij ouderen kan men het beter proberen met de lingua franca Russisch, dat beheersen die bijna allemaal. Meer achtergrondinformatie over stad en land heb ik deze keer verwerkt in het verslag zelf. Veel zaken in ArmeniŽ deden me herinneren aan de oude Sovjet - Unie: de bureaucratie, de verborgen werkloosheid, de endemische corruptie, de dapper verdragen armoede, de norse politie. GeorgiŽ is wat dat betreft een verademing, daar schijnt de corruptie praktisch uitgebannen te zijn. Hoewel ik als toerist weinig last van steekpenningen en smeergeld heb gehad. Opvallend zijn de vele casino's en de dure auto's, die passen niet in zo'n arm land.  Op het platteland is de infrastructuur zwaar verwaarloosd. Als je eenmaal van de hoofdwegen af bent moet je bijna over een 4WD-voertuig beschikken, anders kom je gegarandeerd in de technische problemen.

ArmeniŽ was het eerste christelijke land ter wereld. In 1915 werden tussen de 500.000 en anderhalf miljoen ArmeniŽrs door Turkse en Koerdische troepen uitgemoord. Men twist er nog steeds (met name met Turkije) over of hier wel sprake was van vooropgezette genocide. Door zijn strategische ligging is het land vaak veroverd en onder vreemde heerschappij geweest. De laatste keer was dat door respectievelijk de Russen onder de tsaren en daarna onder de Sovjets. De afgelopen decennia is het land getroffen door een zware aardbeving (1988, 25.000 slachtoffers), oorlog met Azerbeidzjan om de enclave Nagorno - Karabach (dat probleem is nog steeds niet opgelost) en interne politieke strijd die gelieerd is aan criminaliteit, corruptie en nepotisme. Als toerist merk je daar echter weinig van.

REISPROGRAMMA

DAG 1: Heenreis met Austria Airways, Avondvlucht Amsterdam - Wenen  /  Nachtvlucht Wenen - Yerevan  / Verblijf Yerevan

DAG 2: Acclimatiseren Yerevan, wandeling door centrum  /  Verblijf Yerevan

DAG 3: Excursie in en rondom Yerevan Genocide 1915 Monument  /  Verblijf Yerevan

DAG 4: Excursie relicentrum Edzjmiadzin / Swartnots-kerkruÔne  /  Garni-tempel / Geghard-klooster  /  Verblijf Yerevan

DAG 5: Rit langs Aragats-berg, rondleiding Gjumri / bezoek Marmashen - klooster / Verblijf Gjumri

DAG 6: Rit door bergen via Varadzin naar dorp Lermontova / Lori Berd fort / Botanische Tuin  / Verblijf Stepanavan

DAG 7: Rit door bergen / KloosterruÔne Kobayr  /  Unesco-Kloosters Sanahin en Haghpat  / bezichtiging Ijevan  /  Verblijf Ijevan 

DAG 8: Rit naar de grens met GeorgiŽ

 

Werelderfgoed Unesco - sites in ArmeniŽ:

 

Ligging
ArmeniŽ ligt in het zuidwesten van AziŽ op de Kaukasus. ArmeniŽ grenst aan: Turkije in het westen, GeorgiŽ in het noorden, Azerbeidzjan in het oosten en Iran in het zuiden. De oppervlakte van ArmeniŽ is 29.800 vierkante kilometer. ArmeniŽ is daarmee ongeveer 0,72 keer zo groot als Nederland.

Landschap
De Ararat-vallei ten zuiden van de hoofdstad Jerevan is een vruchtbare streek waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt hier geÔrrigeerd. Een subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar - bekend zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. De overige delen bestaan uit heuvels en bergen en daar ligt het land zelden lager dan 1.000 meter, met de Aragats - berg op 4095 meter als hoogste punt.
Er zijn in ArmeniŽ meer dan 200 rivieren, door hoogteverschillen en stroomversnellingen geen van alle bevaarbaar en zoín 100 pittoreske meren.

Klimaat
ArmeniŽ heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. In de bergen is het nog een stuk koeler en vochtiger. In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius normaal. Het uiterste zuiden van het land echter is subtropisch en heeft zelfs Ďs winters aangename temperaturen.

Grote kaart ArmeniŽ

De Heilige berg Ararat in de sneeuw

 

Vergeten grote beschavingen

De Kaukasus omvat het gebied op de zuidoostelijke grens van Europa en het westen van AziŽ. Het is sinds mensenheugenis een kruispunt van culturen, religies en talen. De oudste nog bestaande civilisaties zijn GeorgiŽ en ArmeniŽ.

ArmeniŽ was ooit een van de machtigste rijken in AziŽ, reikend van de Kaspische tot de Middellandse Zee. Het is de oudste christelijke staat ter wereld (301 n. Chr.) en oefende eeuwenlang grote aantrekkingskracht uit op andere landen. Armeense ambachtslieden zagen hun producten terug in de paleizen van Bagdad en de Europese kastelen. Vanuit AziŽ werd Griekse keramiek, Syrisch glas, Chinees porselein en zijde via ArmeniŽ verspreid over alle windstreken. De handelswegen vormden de basis voor de legendarische Zijderoute. Marco Polo reisde erover en bejubelde de Armeense tapijten. Langs de route verrezen steden en karavanserais, overnachtingsplekken voor handelaren en lastdieren. De hoofdstad van ArmeniŽ, Jerevan, is een van culturele centra van de Kaukasus.

ArmeniŽ

Dit bergachtige land in het zuidelijke Kaukasus≠gebergte stond aan de wieg van onze beschaving. Het is het oudste christelijke land ter wereld. Een groot deel van het Oude ArmeniŽ ligt vandaag de dag in Turkije zoals de met een ijskap bedekte berg Ararat waar volgens het Oude Testament de ark van Noah is gestrand. De uiteenlopende landschappen van toendra's en steppen tot bergweiden zijn adembenemend.

Zo'n 40 jaar na Chr. kwamen de apostelen Bartolomeus en Taddeus naar ArmeniŽ om het nieuwe geloof te verkondigen. In het jaar 301 besloot koning Tiridates III het christendom als staatsreligie in te voeren. Rond 645 kwamen Arabieren uit Bagdad die de bevolking probeerden te bekeren. Veel inwoners vluchtten naar Romeinse en Turkse gebieden. De kalief van Bagdad gaf in de 8ste eeuw toestemming dat het land een eigen koning mocht aanstellen, het werd koning Ashot I. In de eeuwen daarop werd het land vaak geplunderd door de Turken en Mongolen. De Russische overwinning op het Perzische keizerrijk rond 1828 bracht de gebieden, die nu het land ArmeniŽ vormen, weer bij elkaar onder christelijk bestuur. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 heeft aan de Russische overheersing definitief een einde gemaakt. In de laatste jaren is de economie snel gegroeid.

 

MEER INFO ARMENIň

 Een mythische berg

ArmeniŽ bestaat uit veel natuurgebieden die zich ver over de grenzen uitstrekken.

CIJFERS (NB uit 1993!)

Oppervlakte: 29.800 km2  ( 0,8 x Nederland) / Bevolking (2009): 3,1 miljoen inwoners / Bevolkingssamenstelling: ArmeniŽrs (93,3%), Azeri's (2,6%), Koerden (1,7%), Russen (1,6%)  / Bevolkingsdichtheid: 125 inw km2  /  Geboortecijfer: 22,8% / Sterftecijfer: 6,7%  /  Jaarlijkse bevolkingsgroei: 0,9% / Gemiddeld kindertal: 3,1 per vrouw / Levensverwachting: 73 jaar / Hoogste punt: 4.090 meter (Aragats) /  Gemiddelde hoogte: 1800 m  / Grootste meer: 1380 km2

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het Turkse fort van Erevan, de moskee Hasan Ali Khan, het klooster van Etchmiadzine, de Aragats.

De belangrijkste regio is de Arasvallei. Dit gebied dat aan de voet van het Aragats- en Gegam-gebergte ligt, bevindt zich in een bodeminzinking die van het noordwesten naar het zuidoosten loopt. De streek, die afgewaterd wordt door de Aras en verschillende zijrivieren, vormt het laagste deel van ArmeniŽ. Dit dichtbevolkte gebied vormt het economische, culturele en politieke hart van het land. In het noorden ontvouwt zich het Armeense hoogland. Deze hoogvlakte wordt doorsneden door diepe valleien, waar zich prachtige vulkanische bergtoppen verheffen. Het gebied ligt in een zone waar hevige grondverschuivingen voorkomen en is dan ook zeer gevoelig voor aardbevingen. De bodeminzinking in het noordoosten, die wordt ingenomen door het Sevan-meer, wordt omsloten door bergen die boven de 3000 m uitsteken. Het meer is 122 m diep en het zorgt voor 90% van de watervoorraden van het land. Het zuidoosten van ArmeniŽ is een aparte streek. Het Zangezur-gebergte vormt een bergrug die zich over een lengte van 150 km uitstrekt. Dit deel van de Kleine Kaukasus is moeilijk bereikbaar, omdat het bijna geheel door Azerbeidzjaans grondgebied wordt omsloten. De streek is echter rijk aan verschillende mineralen.

 

 

De geschiedenis van ArmeniŽ en het Armeense volk
gaat terug tot ver voor het begin van de jaartelling.

 

ArmeniŽ, een van de eerste gebieden der beschaving, wordt beschouwd als de bakermat van het ijzer- en bronzen tijdperk. Het gebied dat als het grote ArmeniŽ bekend staat, strekt zich uit over het oosten van Turkije, TranskaukasiŽ en het noorden van Iran. Slechts gedurende zeer korte periodes vormde het een onafhankelijke staat. Lange tijd was de streek verbrokkeld tussen het Byzantijnse en het Perzische Rijk en daarna, van de 15e tot de 18e eeuw, tussen PerziŽ en het Ottomaanse Rijk. In de 19e eeuw bezetten de Russen het noordelijk deel en het Ottomaanse Rijk het zuidelijk deel. Aan weerszijden van de grens zijn vervolgingen aan de orde van de dag: kerken en scholen worden door de tsaristische autoriteiten gesloten en in het zuiden zijn er herhaaldelijk bloedbaden. Ze bereiken hun hoogtepunt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1915 en 1923 wordt meer dan de helft van de Armeense bevolking van Turkije uitgeroeid (tussen 600.000 en 1,5 miljoen slachtoffers). In 1918 roept het Russische deel zichzelf uit tot onafhankelijke republiek. Ondanks de pogingen van de Amerikaanse president Wilson om het groot ArmeniŽ te stichten, behoudt Turkije Turks ArmeniŽ. In 1936 wordt het Russische deel van het land een Sovjetrepubliek die bij de USSR wordt ingelijfd. Ondanks een halve eeuw communistische overheersing, zijn de nationalistische eisen niet verdwenen. Sinds 1988 worden er in Yerevan betogingen gehouden voor de aansluiting van Nagorno -Karabach bij ArmeniŽ en stapelen de spanningen met het aangrenzende Azerbeidzjan zich op. ArmeniŽ verklaart zich in september 1991 onafhankelijk en wordt lid van het GOS. De aardbeving van 1988 en de oorlog met Azerbeidzjan hebben de economie van het land volledig ontwricht.

KLIMAAT

Landklimaat met zeer koude winters. Gemiddelde temperaturen in Yerevan: januari, -7į C; juli, 27į C. Gemiddelde neerslag per jaar: van 400 mm tot 2500 mm in de bergen.

BRONNEN VAN INKOMSTEN

Wijnbouw, tarwe, tabak, cannabis. Runderteelt. Koper, goud, ijzer, kool. molybdeen. Rubber- en textielindustrie.

Staatsvorm: republiek / Hoofdstad: Yerevan (1,1 miljoen inwoners) /
Andere steden: Gjumri (voormalig Leninakan), Vanadzor 
Grenzen: Azerbeidzjan (787 km), Turkije (268 km), GeorgiŽ (164 km), Iran (35 km)
Talen: Armeens (98%), Russisch (1%)  /  Munteenheid: dram  /  Godsdienst: orthodox Christendom (94%)

 

Klik op een thumbnail voor een grote foto

Collectie 1

Collectie 2

 

Yerevan Rondom Yerevan Noord-ArmeniŽ

 

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINIň / ARMENIň /  AUSTRALIň   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGIň  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNIň   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURA«AO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGIň   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESIň  /    IRAN  /   ISRAňL  /   ITALIň   /  JORDANIň   /   KRETA   /   KROATIň   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISIň   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRAŌNE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENIň  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVIň   /   SICILIň   /   SINGAPORE   /   SLOVENIň   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRIň   /   THAILAND   /  TSJECHIň   /   TUNESIň   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŁnie   /   Ramakers ReŁnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŽ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen   /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŽ  /  Beelden Nederland